Mee Bandung Muar (resepi asli Muar)
Bahan-bahan:
1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan,kisar lumat)
5-6 ulas bawang putih-dimayang
5 biji bawang merah-dimayang
½ cawan udang kering, direbus dlm semangkuk air
kacang tanah lebih kurang secawan-goreng ,tumbuk halus
udang hidup*
sotong*
fishball *
isi ayam dipotong nipis2*
*bergantung pada anda berapa sukatannya...
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
3 - 4 cawan air rebusan daging ,klu malas nk buat stok daging,boleh juga hnya guna ready made chicken/beef stock
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)
p/s:
Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, tiada sebarang tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa OK!
Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang salah faham,ini telah menghilangkan keaslian mee bandung muar sebenar.
Cara memasak:
- Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
- Panaskn sedikit minyak didalam kuali
- Tumiskan bahan bahan yang dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan sos tiram
- Masukkan isi ayam,fishball,sotong,udang hidup.*jgn masuk serentak kesemua lauk ini..kerana isi udang senang hancur jika overcooked.so agak2 isi ayam tu dh masak br masukn sotong,udang,fishball satu per satu.
- Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Masukkn kacang goreng yg dikisar lumat itu tadi. Jgn lupa garam secukupnya.
- Biar sehingga pekat
Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)
- Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
- Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
- Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
- Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment